Biserici fortificate – Mosna – Alma Vii – Biertan si Malancrav
Săptămâna aceasta am făcut un mic tur al bisericilor fortificate din Transilvania. Am vizitat 4 biserici fortificate și anume cele din Mosna, Alma Vii, Biertan și Malancrav. Pe lângă acestea am mai fost în trecut și la cele din Criț, Saschiz și Viscri.
Îmi doream de mult să vizitez bisericile fortificate din Transilvania și luni, 17 Mai, s-a ivit o oportunitate bună având în vedere vremea din ultima săptămână. Am urmărit prognoza meteo si luni a fost ziua potrivită cu cele mai mici sanse de ploaie și alea doar seara după ora 20. Scopul principal pentru care-mi doream să vizitez aceste biserici fortificate a fost pentru a le fotografia din dronă.
Am pornit din Cluj pe la ora 9 și aveam setată prima oprire comuna Mosna. De aici traseul a fost către Alma Vii, apoi Biertan și ultima a fost Malancrav. Traseul pe care l-am urmat îl puteți urmări mai jos pe Google Maps. Drumul este foarte bun pe toată porțiunea parcursă, excepție căteva porțiuni scurte din Moșna și partea care duce către Alma Vii. De asemenea mai există o porțiune scurtă și pe drumul care duce către Malancrav care este mai rea cu câteva gropi, dar asfaltată. Prin toate satele vizitate sunt șantiere de modernizare a drumului, ceea ce este îmbucurător.
Biserica evanghelica din Moșna
Biserica fortificata din Moșna este un ansamblu de monumente istorice fiind compusă din două părți. Prima a fost construită biserica între anii 1480-1486, fiind cea mai frumoasă biserică gotică târzie. Construcția ei a fost făcută de către Andreas Lupicida, un celebru pietrar sibian. Fortificația cu turnuri este partea a doua a ansamblului și construcția ei a fost începută în anul 1520 din cauza atacaurilor turcești care se intensificau în Transilvania. Zidurile urmăresc un traseu dreptunghiular și au o înălțime de 9m.
Biserica din Mosna a fost singura care a fost deschisă și pe care am putut să o vizitez și la interior. Intrarea a fost 8 lei.
Biserica fortificata din Alma Vii
Biserica din Alma Vii a fost construită la începutul secolului XIV și este construită pe panta unui deal dominant din sat. Două secole mai tărziu a fost contruită și fortificația ei, la fel și zidul înconjurător prevăzut cu patru turnuri de apărare orientate spre toate cele 4 puncte cardinale.
De-a lungul timpului biserica a suferit mai multe transformări, chiar și astăzi fiind într-un stadiu de restaurare. Din poze se vede cum este înconjurată de schele.
Nu am intrat înauntru pentru că era închisă, dar nici nu cred că era ceva de văzut având în vedere că este în lucru. Este număr de telefon unde se poate suna pentru a putea să o vizitați.
Puteți afla mai multe detalii despre istoria satului Alma Vii intrând pe site-ul oficial.
Biserica fortificata din Biertan
Biserica fortificată din Biertan cred că este cea mai populară dintre toate bisericile din Transilvania și asta datorită mărimii ei împunătoare. Este amplasată în centrul comunei pe un deal. A fost construită între anii 1490 – 1520 și a fost ultima din Transilvania construită pe stilul gotic târziu. Fortificațiile sunt construite pe 3 nivele și intrarea se poate face prin una din cele trei porți: de vest, de nord și de sud.
Programul de vizitare se poate face între orele 10 – 17 cu pauză între orele 13 -14. Prețul pentru vizitare este de 15 lei.
Biserica fortificata din Malancrav și conacul Apafi
Ultima dintre cele 4 patru biserici fortificate pe care am vizitat-o este cea din Malancrav. Biserica a fost construită în secolul XIV pe locul unei bazilici romanice foarte vechi. Toată istoria acestui loc este strâns legată de numele familiei Apafi care a primit acest teritoriu din partea regelui Ungariei.
Comoara acestui loc este reprezentată de pictura din interiorul bisericii care este o frescă unică ce a fost realizată între anii 1350 – 1400 și are 20 de metri. Reprezintă cel mai bine păstrat ansamblu linear narativ care cuprinde 53 de scene care redau secvențe din Vechiul și Noul Testament, de la Geneză și până la patimile lui Iisus.
În spatele bisericii este construit și conacul familiei Apafi care astăzi este transformat în hotel.
Nu am vizitat la interior nici această biserică dar există număr de telefon la care să sunați și vine cineva și vă va deschide. Taxa de vizitare pentru acest loc este de 5 lei, din informațiile pe care le-am găsit pe internet. E posibil să nu fie actualizate.