Varful DATA – Traseu de o zi in Cheile Valisoarei

Razvan

Varful Data și traseul din Cheile Valisoarei pe care îl aveam în minte de ceva timp să-l fac, dar vremea urâtă din ultima vreme mi-a dat planurile peste cap, am reușit într-un sfârșit să-l parcurg. În weekendul ce a trecut vremea a fost excelentă și am pornit de dimineață de acasă către Cheile Vălișoarei.

Varful Data face parte din versantul stâng al Cheilor Vălișoarei și este parte dintr-un circuit complet al versantului. Eu am făcut urcarea doar pană la Varful Data pentru că am plecat cu gândul de a face un video cu traseul și să am timp să-mi filmez cadrele.

varful data

Cum ajungeți la Cheile Valisoarei ?

Plecarea a fost de dimineață din Cluj pe la 9 și dupa 1 oră și 15 minute am ajuns în parcarea dinainte de chei de unde va începe traseul. Ca să ajungeți la Cheile Vălișoarei vă recomand același traseul pe care l-am folosit atunci când am fost la Cetatea Trascăului. Mergeți către Luna de Sus – Săvădisla – Iara – Buru – Colțești și apoi ajungeți la Cheile Vălișoarei.

circuit versant stang cheile valisoarei

Traseul către Varful Data

Traseul începe din parcarea de pe partea stângă dinaintea cheilor și traseul de urmat este cel marcat cu punct roșu. Prima parte a traseului este ușoară și se merge doar pe niște dealuri. Atenție mare la începutul traseului pentru că iarba fiind foarte mare acum, poti pierde ușor marcajul. De asemenea există și o parte mare care este închisă cu cablu electrificat pentru animale și te poate induce în eroare pentru că traseul merge chiar prin aceste locuri.

A doua parte a traseului este o pantă mai abruptă de urcat, urmată de o parte tehnică unde trebuie să urcati direct pe stâncă folosind niște cabluri. Nu este de speriat, se face ușor și destul de repede. După ce treceți această parte în 10 – 15 minute ajungeți în punctul maxim al traseului, 884m și aici este Varful Data.

De aici de sus aveți o panoramă foarte mișto asupra Cheilor Valisoarei și a castelului Templul Cavalerilor care o bună parte de timp a fost abandonat. Acum este renovat și se poate merge pentru cazare și restaurant.

cheile valisoarei

La întoarcere am coborât până în Șaua Data de unde am luat-o pe drumul din dreapta pe cruce albastră. Acest drum vă aduce înapoi în traseul punct roșu pe care ați început traseul. Puteți folosi aplicația Munții Noștri și aveți traseul circuit Cheile Valisoarei – versantul stâng.

După cum am spus la începutul articolului am făcut și un mic video de pe traseu. Îl puteți urmări mai jos și aștept feedbackul vostru în comentarii. Aveți mai multe videouri cu trasee pe canalul meu de Youtube.

2 Comments

Leave a Comment

 • laura
  23 May, 2022 at 00:18

  Super traseul,azi l-am facut,putin greu pana la stanci apoi frumos totul,vom revenii!

  • Razvan
   26 May, 2022 at 14:14

   Mă bucur că v-a plăcut. E puțin abruptă panta aceea, dar merită urcat pentru peisajele faine văzute de sus.

error: Copyright protected!