De ce nu mi-a plăcut la Cetatea Râșnov

Razvan

La sfârșitul lunii Septembrie am ajuns să vizitez Cetatea Râșnov ca urmare a unei mini vacanțe prin Piatra Craiului și satul Măgura. Nu mai fusesem niciodată aici și o știam doar din fotografiile de pe internet. Mă așteptam la ceva frumos, istoric și care să merite fotografiat. Din păcate nu a fost așa, am plecat destul de dezămăgit de locație. Din această cauză vreau să și scriu aceste câteva rânduri și să vă spun de ce nu mi-a plăcut la cetatea Rășnov și la ce să vă așteptați dacă mergeți.

cetatea râșnov

Primul lucru pe care vreau să-l remarc este că nu îi contest valoarea istorică, dar asta nu prea mai are valoare în momentul de față. Nu am să înșir detalii despre asta, probabil deja cunoașteți istoria locului și al cetății. Am ajuns de dimineață și am lăsat mașina chiar în parcarea amenajată jos, la baza dealului. Fiind prima dată aici, opțiunile de urcare sus la cetate erau fie pe jos, fie cu trenulețul. Am ales trenulețul fiindcă am crezut că e mult de mers pe jos. Am plătit cred că 5 lei.

Vă recomand să alegeți mersul pe jos. Se fac cam 10-15 minute până sus. Cu trenulețul veți merge 5 minute, dar pe un drum pe care-l veți simți și după ce coborâți.

Ce nu mi-a plăcut la cetatea Râșnov

După ce am plătit, am intrat după zidurile cetății și totul părea frumos, era curat și cetatea Râșnov era împunătoare sus pe deal. Am scos aparatul și am început să fotografiez. Totul până aici a fost perfect până am intrat în cetate efectiv. De cum am intrat mi-am pierdut interesul total. Am fost întâmpinat de tarabe cu tot felul de “chinezării”, totul era într-o stare destul de avansată de degradare. Nimic din interior nu mă facea să spun că sunt într-o cetate medievală. Mă așteptam să văd cum era odinioară, chestii legate de istoria locului, etc. În schimb puteam să-mi cumpăr petarde, magneți, brățări și mai știu ce prostii puteai găsi. Nici una din încăperile din cetate nu era amenajată corespunzător, cu recuzită medievală, cum era pe vreamea aia. Toate erau pline de comercianți.

În interior nici nu am avut ce să fotografiez pentru că toți pereții erau ocupați cu marfă de vânzare. Cu greu am găsit un cadru sau două care să fie fotografiate și care să reprezinte ceva.

cladire cetatea rasnovinterior cetatea rasnov

Cetatea Râșnov va fi renovată în totalitate

Totuși am întâlnit un om de-a locului, pe Gheorghe Samoilă, care de 5 ani este străjer al cetății. El are amenajat într-o încăpere un mini muzeu cu foarte multe obiecte vechi, de colecție, toate fiind ale sale. E singurul lucru interesant pe care-l veți întâlni dacă treceți pragul cetății.

De la el am aflat că în sfârșit există o firmă care a câștigat licitația de renovare a cetății și care se va apuca de treabă cât de repede. Dar aici există iarăși o șmecherie. Firma respectivă dorește să închidă total cetatea pentru a putea lucra cum trebuie, dar primăria nu dorește acest lucru. Vor să fie închisă parțial ca să mai facă niște bani și ei săracii.

cetatea râșnov

Concluzia mea este că cetatea Râșnov totuși merită văzută dacă ajungeți prin zonă, doar să nu vă așteptați la mare lucru pentru că veți pleca dezamăgiți. Eu am fost și pot spune că nu m-aș mai întoarce de grabă. Posibil după ce va fi renovată, dar asta rămâne de văzut.

Aveți mai jos locația cetății dacă vă hotărâți să vă planificați o excursie acolo.

2 Comments

Leave a Comment

  • Miruna
    8 December, 2018 at 20:52

    Hmm, trista poveste de data asta, dar iti inteleg dezamagirea. Eu am fost la Rasnov de cateva ori, dar mereu vara si mi-a placut. Erau multe flori pe acolo, chestii populare, oameni imbracati in costumatii specifice (armuri si chestii de genul asta). Mai incearca o data la vara, cine stie, poate iti place mai mult. Oricum, partea cu renovarea suna bine. 😉

    • Razvan
      8 December, 2018 at 21:18

      Acum nici vorbă de așa ceva. Sper și eu ca după renovare să fie altceva.

error: Copyright protected!