Satul Geamana si Manastirea Lupsa

Razvan

Astăzi o să vă povestesc puțin despre satul Geamana și mănăstirea Lupsa. Sunt convins că ați auzit cel puțin de una dintre ele. Sunt două locații pe care le puteți vizita într-o zi cu pornire din Cluj.

Planul inițial era pentru vizitarea mănăstirii din Lupșa, iar mai apoi am hotărât că dacă tot ajungem în zonă, să nu ratăm și cunoscutul sat Geamana. Ne-am pus pe drum și după aproximativ 2 ore și ceva am ajuns la prima locatie, mănăstirea din Lupsa.

Cum se ajunge la Manasirea Lupsa ?

Dacă porniți din Cluj vă recomand să alegeți drumul pe la Turda – Mihai Viteazul și apoi țineți drumul către Câmpeni. După Baia de Arieș veti ajunge în satul Lupșa. Dacă porniți din Florești, cum am pornit eu, vă recomand atunci să mergeți pe autostradă, la Turda coborăți și mergeți pe același traseu.

De numele manastirii este strans legat faptul ca aici se află cea mai veche biserică de lemn din Transilvania, care datează din anul 1429. Este un loc de o liniște nedescrisă. Totul este atât de curat și bine păstrat încât nu-ți vine să faci ceva ca să deranjezi. Noi am fost cuminți, ne-am plimbat prin curte și am făcut și câteva fotografii.

manastire lemn lupsa
manastire veche lupsa
cruce lemn manastire lupsa

Cum se ajunge în satul Geamana ?

Traseul pentru a ajunge in acest loc este același pe care l-am menționat și mai sus. Pentru a ajunge în Geamăna, din Lupșa se mai fac aproximativ 7 km. Noi ne-am folosit de GPS și ne-a dus până sus în sat. După ce părăsiți drumul principal din Lupșa, mai continuați pe un drum asfaltat până la bifurcație cu drum de piatră. Voi trebuie să țineți drumul de piatră până sus. Drumul nu este foarte rău, se poate merge și cu mașină mică, dar cu grijă. Cu o mașină cu garda joasă nu vă recomand.

Cum ați ajuns sus în vârf, aveti două opțiuni. Dacă o luati în dreapta veți ajunge la locul unde se vede turla bisericii, iar în stânga veti ajunge la baraj.

satul scufundat geamana

Satul Geamana a ajuns o atracție turistică pentru cei mai mulți dintre noi și mai ales pentru străini. Toți vor să ajungă aici pentru a vedea dezastrul pe care noi l-am creat în urmă cu mai bine de 30 de ani.

În Geamăna locuiau peste 1000 de oameni in cele 400 de case existente. De când s-a început exploatarea minieră in anul 1978 și mai apoi în 1986 deversarea sterilului totul a început să dispară. Se spune că satul propriu zis se află acum la aproximativ 130m adâncime în lacul de steril. Singurul lucru care se mai observă este turla bisericii, care și ea este în pericol să dispară cât de curând. În fiecare an lacul crește cu aproximativ 90 – 100 cm.

Eu vă las mai jos un filmuleț pe care l-am filmat cu drona în zona satului si împrejurimi. Vă las pe voi să trageți concluzii.

0 Comments

Leave a Comment

error: Copyright protected!