Scarita Belioara – traseu de o zi in Muntii Apuseni

Razvan

Ultimul traseu pe care l-am făcut în munții Apuseni a fost la Scarita Belioara. Rezervatia geo-botanica Scarita Belioara face parte din masivul Muntele Mare si se afla în judetul Alba.

Cu pornire din Cluj Napoca, locația se află la aproximativ 2 ore de mers cu mașina. Destinația pe care trebuie să o aveți în vedere este Poșaga de Sus. Aici este locul de unde începe traseul.

Informatii despre traseu

Drumul până în Poșaga de Sus se poate parcurge cu orice mașină. După ce veți intra de pe DN75 către Poșaga veți avea parte de asfalt pâna la ieșirea din Poșaga de Jos. Urmează apoi un drum de pământ foarte bine intreținut și ultima parte către baza muntelui e un drum de piatră. Chiar înainte de semnul de unde începe traseul veți avea loc de parcat mașina pe o pajiște pe partea stângă.

  • Traseu : Poșaga de Sus – Sesul Craiului (scarita Belioara) – Poșaga de Sus
  • Marcaj : punct roșu 🔴
  • Distanță : 9 km
  • Durată : între 4 – 5h
  • Diferența de nivel : aproximativ 900m
Pentru urmărirea exactă a traseului vă recomand să folosiți pe telefon aplicația Muntii Nostri. Merge și fară internet și o să vă fie foarte utilă.

Traseul se poate face pe ambele părți. Vă recomand să-l parcurgeți începând pe partea stângă. Trebuie să treceți pe la poarta de lemn și de acolo traseul urcă o pajiște abruptă, iar mai apoi urmează o porțiune stâncoasă. Partea aceasta se parcurge ușor, deși la prima vedere pare periculoasă. Traseul apoi continua prin padure și se ajunge intr-o poiana unde veti fi întâmpinați de cateva căsuțe părăsite.

casute apuseni

După încă o porțiune care traversează pădurea se ajunge sus în golul alpin și se urmează traseul în dreapta. Următoarea priveliște pe care o veți întâlni va fi cu peisajul oferit de Scarita Belioara. Aici sunteți la Șesul Craiului.

toamna scarita belioara

Traseul va continua pe marginea crestelor și în unele zone poteca vă duce in locuri unde dacă ai rău de înălțime e bine să le eviți. Pentru mine au fost exact ce-mi doream. Să stau pe marginea stâncilor și să admir peisajul.

La coborâre, după tot peisajul acesta tipic pentru munții Apuseni, veți traversa o zonă de pădure arsă. Zona este parcă desprinsă dintr-un film, dar în același timp interesantă.

Coborârea este destul de solicitantă pentru picioare, dar veți avea o poiană undevă vă mai puteți relaxa înainte de a continua coborârea pâna la punctul de unde ați pornit. Peisajele de partea aceasta sunt la fel de frumoase, mai ales acum toamna.

peisaj toamna sesul craiului apuseni

La sfârșit o să va las și un video pe care l-am filmat cu drona în diferite zone ale traseului. De sus, totul pare și mai spectaculos. Muntii Apuseni nu dezamăgesc deloc când vine vorba de peisaje spectaculoase.

0 Comments

Leave a Comment

error: Copyright protected!