Piatra lui Lucaci – Traseu de o zi la Tarnița

Razvan

Piatra lui Lucaci este o formațiune stâncoasă din Munții Gilăului și totodată un punct de belvedere peste lacul Tarnița. Deși am fost de foarte multe ori la Tarnița, fiind foarte aproape de Cluj, nu știam de zona asta. Am aflat de ea de pe Instagram unde am văzut câteva imagini de acolo. Peisajele erau superbe și am decis că trebuie să ajung și eu acolo.

Următorul pas a fost să caut informații despre locație și cum se ajunge acolo. La o căutare pe Google, am aflat câteva informații, dar foarte vagi. Deși Piatra lui Lucaci este o zonă care nu trebuie ratată dacă mergeți la Tarnița, nu sunt destule informații despre ea.

TIP: Pentru orice traseu din munții din România vă recomand să folosiți aplicația Munții Noștri. Conține cele mai cunoscute trasee din majoritatea munților și este foarte ușor de folosit. Merge și fără conexiune la internet. Se poate descărca din Google Play store de aici.

Asă că, pentru cine e interesat să ajungă la Piatra lui Lucaci, mai jos o să vă dau câteva informații despre traseu și cum se ajunge acolo. Este un traseu frumos, foarte ușor de parcurs care se poate face într-o zi. Eu am fost în luna Iulie când a fost totul verde. Cred că o să mă întorc și acum când toamna și-a intrat în drepturi.

Informații traseu Piatra lui Lucaci

Traseul către Piatra lui Lucaci este de aproximativ 8 km și se parcurge în aproximativ 2:30 –  3 ore. Marcajele pe traseu la un moment dat sunt destul de rare și vă conduc la o pantă abruptă dificil de urcat. O să vă dați seama în traseu despre ce vorbesc. Aici va recomand să țineți cărarea și mergeți înainte, după care să începeți urcarea prin pădure.

Cum se ajunge la Piatra Lui Lucaci

Traseul va fi Baraj Tarnița – Piatra lui Lucaci – Baraj Tarnița. Marcajul pe care trebuie să-l urmați este punct roșu.

Traseul începe exact de la barajul Tarnița. Aici vă puteți parca mașina și să o luați pe drumul din partea dreaptă, care merge pe lângă conducta de apă. Se merge înainte pe drumul caselor de vacanță, se trece pe lângă Salvamont. Aici se merge pe bandă albastră până se ajunge la o stâncă mare pe marginea drumului și o curbă la dreapta. Aici traseul coboară în stânga pe malul apei și merge către coada lacului. Din acest punct traseul merge doar pe marginea lacului pe poteci, până ajungeți la un marcaj punct roșu. Acesta marcheză locul de unde ar trebui să începeți urcarea către Piatra lui Lucaci. Acesta este traseul vechi și este locul despre care vă ziceam că e dificil de urcat. De aici, țineti poteca înainte și imediat veți observa un luminiș în pădure pe care trebuie să-l urmați. Aici începe urcarea propriu zisă și după apoximativ 30 de minute veți ajunge sus. O să vă dați seama că ați ajuns după ce vedeți peisajele și toată priveliștea pe care o aveți asupra lacului Tarnița.

piatra lui lucaci belvedere tarnita

Pe același traseu ne întoarcem la barajul Tarnița. Durata traseului este în funcție de cum vă mișcați, dar vă încadrați în 2:30 ore dus și apoi în 2 ore întors.

Dacă pe traseu folosiți aplicația Munții Noștri o să vă descurcați sigur. Și pentru mine a fost prima dată și cu ajutorul aplicației am reușit.

Mai jos aveți fotografiile din drumeția mea la Piatra lui Lucaci.

piatra lui lucaci
belvedere lac tarnita piatra
barca lac tarnita
padure tarnita

8 Comments

Leave a Comment