Piatra lui Lucaci – Traseu de o zi la Tarnița

Razvan

Piatra lui Lucaci este o formațiune stâncoasă din Munții Gilăului și totodată un punct de belvedere peste lacul Tarnița. Deși am fost de foarte multe ori la Tarnița, fiind foarte aproape de Cluj, nu știam de zona asta. Am aflat de ea de pe Instagram unde am văzut câteva imagini de acolo. Peisajele erau superbe și am decis că trebuie să ajung și eu acolo.

Următorul pas a fost să caut informații despre locație și cum se ajunge acolo. La o căutare pe Google, am aflat câteva informații, dar foarte vagi. Deși Piatra lui Lucaci este o zonă care nu trebuie ratată dacă mergeți la Tarnița, nu sunt destule informații despre ea.

TIP: Pentru orice traseu din munții din România vă recomand să folosiți aplicația Munții Noștri. Conține cele mai cunoscute trasee din majoritatea munților și este foarte ușor de folosit. Merge și fără conexiune la internet. Se poate descărca din Google Play store de aici.

Asă că, pentru cine e interesat să ajungă la Piatra lui Lucaci, mai jos o să vă dau câteva informații despre traseu și cum se ajunge acolo. Este un traseu frumos, foarte ușor de parcurs care se poate face într-o zi. Eu am fost în luna Iulie când a fost totul verde. Cred că o să mă întorc și acum când toamna și-a intrat în drepturi.

Informații traseu Piatra lui Lucaci

Traseul către Piatra lui Lucaci este de aproximativ 8 km și se parcurge în aproximativ 2:30 –  3 ore. Marcajele pe traseu la un moment dat sunt destul de rare și vă conduc la o pantă abruptă dificil de urcat. O să vă dați seama în traseu despre ce vorbesc. Aici va recomand să țineți cărarea și mergeți înainte, după care să începeți urcarea prin pădure.

Cum se ajunge la Piatra Lui Lucaci

Traseul va fi Baraj Tarnița – Piatra lui Lucaci – Baraj Tarnița. Marcajul pe care trebuie să-l urmați este punct roșu.

Traseul începe exact de la barajul Tarnița. Aici vă puteți parca mașina și să o luați pe drumul din partea dreaptă, care merge pe lângă conducta de apă. Se merge înainte pe drumul caselor de vacanță, se trece pe lângă Salvamont. Aici se merge pe bandă albastră până se ajunge la o stâncă mare pe marginea drumului și o curbă la dreapta. Aici traseul coboară în stânga pe malul apei și merge către coada lacului. Din acest punct traseul merge doar pe marginea lacului pe poteci, până ajungeți la un marcaj punct roșu. Acesta marcheză locul de unde ar trebui să începeți urcarea către Piatra lui Lucaci. Acesta este traseul vechi și este locul despre care vă ziceam că e dificil de urcat. De aici, țineti poteca înainte și imediat veți observa un luminiș în pădure pe care trebuie să-l urmați. Aici începe urcarea propriu zisă și după apoximativ 30 de minute veți ajunge sus. O să vă dați seama că ați ajuns după ce vedeți peisajele și toată priveliștea pe care o aveți asupra lacului Tarnița.

piatra lui lucaci belvedere tarnita

Pe același traseu ne întoarcem la barajul Tarnița. Durata traseului este în funcție de cum vă mișcați, dar vă încadrați în 2:30 ore dus și apoi în 2 ore întors.

Dacă pe traseu folosiți aplicația Munții Noștri o să vă descurcați sigur. Și pentru mine a fost prima dată și cu ajutorul aplicației am reușit.

Mai jos aveți fotografiile din drumeția mea la Piatra lui Lucaci.

piatra lui lucaci
belvedere lac tarnita piatra
barca lac tarnita
padure tarnita

18 Comments

Leave a Comment

 • Amelia-Miruna
  30 November, 2018 at 15:25

  Super traseul, iar fotografiile sunt minunate!
  Keep up the good work! ☺️

  • Razvan
   30 November, 2018 at 15:35

   Multumesc Miruna. Mi-a placut tare mult urcarea.

 • Dana
  1 October, 2019 at 10:35

  superb! multumim pentru informatii!

 • elenski
  11 October, 2019 at 09:10

  looks great. looking foward for this one! big thanks for sharing and for the great work!

  • Razvan
   11 October, 2019 at 15:44

   Glad that the info is helpfull. Hope you enjoy your hike.

 • Corina
  2 August, 2020 at 22:53

  Buna, unde ai avut cazarea pentru traseul acesta?

  • Razvan
   2 August, 2020 at 22:57

   Salut. Eu stau în Cluj și e aproape de mine, nu a fost nevoie de cazare. Traseul e ușor și scurt. Se poate face lejer într-o zi. Poți încerca o căutare pe FB după cabane Tarnița și o să găsești.

 • Liviu
  17 August, 2020 at 20:24

  Iti Multumesc mult pentru acest share. Mi-a fost de folos aceasta informatie si bogata in detalii. Mult succes. 👍🏽

  • Razvan
   18 August, 2020 at 18:48

   Salut Liviu. Ma bucur ca ti-a fost de ajutor. Sper ca ti-a placut peisajul de sus de la piatră.

 • Oana
  27 August, 2020 at 13:34

  Buna,
  E nevoie de bocanci pe accest traseu?
  Superbe pozele! cu ce au fost facute?

  • Razvan
   27 August, 2020 at 13:38

   Salut Oana.

   Din experiența pe acest traseu pot să-ți zic că se poate urca și cu încălțăminte normală, exclus bineînțeles slapi, sandale, etc 🙂

   Mulțumesc. Folosesc un Nikon D7200.

 • Danu
  9 June, 2021 at 02:52

  Nu ai masina ,stai acasa..ai masina vezi lumea…stau acasa.

  • Claudiu
   9 June, 2021 at 23:00

   Super peisajul, am fost in trecere anul trecut dar nu stiam ca sunt trasee. Am si eu o intrebare, se pot combina treseele care duc la Piatra lui Dan si Piatra Lucaci? Am vazut ca pe harta par aproape, dar chiar sunt curios daca se pot face intr-o singura zi.

   • Razvan
    9 June, 2021 at 23:10

    Salut. Da se pot face în aceeași zi amândouă. Traseele merg împreună pe același marcaj o bucată de timp după care se despart. Îți recomand, dacă vrei să le faci ambele, prima dată să urci la Piatra lui Lucaci și apoi la coborâre să mergi și către Piatra lui Dan. Primul traseu este mai lung, iar al doilea este mai ușor de făcut pe final că este mai scurt.

 • Danu
  24 October, 2023 at 23:16

  Da spune-mi so noua,cei fără mașină,facă avem mijloace de transport în comun care sa ne duca in zonă..m

error: Copyright protected!